Bolagsform aktiebolag
Aktiebolag ägs av aktieägarna och styrs av dem genom en utsedd styrelse.
Styrelsen kan bestå av en eller två ledamöter med minst en suppleant alternativt tre ledamöter med eller utan suppleanter.
Bolaget kan också ha en VD – verkställande direktör som sköter det daglig arbetet och i så fall utses den också av styrelsen.
För att starta ett aktiebolag krävs en kontantinsats motsvarande 25 000 kr i aktiekapital. Den kan betalas med kontanter eller så kallad apportegendom, egendom som tillför ett värde till företaget. Exempel på apportegendom kan vara en dyr kaffebryggare om du skall starta en kaféverksamhet.
Vi på Snabb avtal kan även hjälpa dig att starta ett aktiebolag med apportegendom, vi tipsar även hur du kan starta ett apportbolag med hjälp av apportemission för att öka tryggheten. Kontakta oss för mer information!
Handelsbolag och kommanditbolag är andra bolagsformer
Ett handelsbolag består av två eller flera personer. Här krävs inget aktiekapital, men bolagsmännen – de som äger företaget (kan vara antingen privatpersoner eller juridiska personer) är personligt ansvariga för skulderna.
I ett kommanditbolag måste enbart en person ha obegränsat ansvar, komplementären, medan övriga dvs kommanditdelägare inte har det. De kan heller inte oftast påverka företagets utveckling.
Kompanjonavtal i handelsbolag
Även om ägarna är överens om hur företagets skall styras när det bildas kan så är ett kompanjonavtal bra att skriva då delägarna är solidariskt ansvariga för handelsbolagets skulder e.t.c., så att inte problem uppstår vid eventuell osämja.
I kompanjonavtalet kan man till exempel reglera vinsten och avtala om vad som händer när en delägare vill sluta.
Att ha anställda i sitt bolag gällande aktiebolag och handelsbolag
Både handelsbolag och aktiebolag kan ha anställd personal. Den stora skillnaden är att du som arbetsgivare är personligt ansvarig för skulderna i ett handelsbolag, till skillnad från i ett aktiebolag där främst det är aktiekapitalet som riskeras.
Man har vissa åtaganden mot en anställd, så om det skulle bli problem med denna kan du råka ut för personliga ekonomiska problem vid ett handelsbolag.
Så vilken bolagsform skall jag välja?
Det behöver inte vara skrivet i sten. Ett alternativ är till exempel att börja med ett handelsbolag som sedan övergår till ett aktiebolag, och att man då använder handelsbolaget som apportegendom, vilket är fullt möjligt.
Så svaret är som i de flesta sammanhang, det beror på din situation i ditt val av bolagsformer.