SPECIALREA! Fira 5 år med 50 % rabatt!
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
Skynda och använd ”Fira 50” i kassan

Bolagsformer

Olika bolagsformer och hur du väljer rätt

Bolagsformer finns det många av och det är viktigt att välja rätt form när du skall starta ett eget bolag. Frågor du kan ställa dig när du startar:
  • Är du ensam för att starta bolaget?
  • Är ni flera som skall starta bolaget?
  • Vad är syftet med bolaget?
  • Hur mycket pengar och andra resurser har du att investera i bolaget?
Det finns flera former för dig som företagare. Det gäller bara att välja det som passar dig bäst för dig och din situation.

Bolagsformerna i Sverige

  • Enskild näringsidkare – Det som man ofta kallar enskild firma och som ägs av en person
  • Handelsbolag och kommanditbolag – Bolag som ägs av två eller flera personer
  • Aktiebolag – ägs och styrs av aktieägarna. Kan bestå av en till 1000 personer.
  • Ekonomisk förening – en förening som syftar till att ge någon form av ekonomisk fördel till medlemmarna, ej nödvändigtvis i rena pengar.
En enskild firma behöver inte vara mer än att man driver en enkel verksamhet. Bolag och föreningar utgör sammanslutningar av flera personer med olika konstellationer.

Juridisk person och bolagsformer

Juridisk person är ett juridiskt begrepp för en sammanslutning, som har egen rättskapacitet, det vill säga kan förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter. En juridisk person kan ingå avtal, äga tillgångar och ådra sig skulder. Den juridiska personen äger också rätten uppträda som part i domstol. Aktiebolag och ekonomiska föreningar är exempel på juridiska personer, till skillnad från en enskild firma där ägaren är personligt ansvarig för företagets skulder och vinster etc. En ekonomisk förening skall ge vinst till sina medlemmar, men det behöver inte vara i form av pengar utan kan vara en anställning, fördelaktiga erbjudanden hos en affärsidkare etc. Inom juridiken så definierar man ett bolag som ett samarbete som regleras i ett avtal mellan fysiska eller juridiska personer för ett gemensamt ändamål. Ett bolag behöver inte vara i någon juridisk form, utan kan utgöras av ett så kallat enkelt bolag som till exemplet ett tipsbolag på arbetsplatsen. Här kommer vi dock fokusera på de vanligaste bolagsformerna, handelsbolag (och kommanditbolag), samt aktiebolag.

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Bolagsform aktiebolag

Aktiebolag ägs av aktieägarna och styrs av dem genom en utsedd styrelse. Styrelsen kan bestå av en eller två ledamöter med minst en suppleant alternativt tre ledamöter med eller utan suppleanter. Bolaget kan också ha en VD – verkställande direktör som sköter det daglig arbetet och i så fall utses den också av styrelsen. För att starta ett aktiebolag krävs en kontantinsats motsvarande 25 000 kr i aktiekapital. Den kan betalas med kontanter eller så kallad apportegendom, egendom som tillför ett värde till företaget. Exempel på apportegendom kan vara en dyr kaffebryggare om du skall starta en kaféverksamhet. Vi på Snabb avtal kan även hjälpa dig att starta ett aktiebolag med apportegendom, vi tipsar även hur du kan starta ett apportbolag med hjälp av apportemission för att öka tryggheten. Kontakta oss för mer information!

Handelsbolag och kommanditbolag är andra bolagsformer

Ett handelsbolag består av två eller flera personer. Här krävs inget aktiekapital, men bolagsmännen – de som äger företaget (kan vara antingen privatpersoner eller juridiska personer) är personligt ansvariga för skulderna. I ett kommanditbolag måste enbart en person ha obegränsat ansvar, komplementären, medan övriga dvs kommanditdelägare inte har det. De kan heller inte oftast påverka företagets utveckling.

Kompanjonavtal i handelsbolag

Även om ägarna är överens om hur företagets skall styras när det bildas kan så är ett kompanjonavtal bra att skriva då delägarna är solidariskt ansvariga för handelsbolagets skulder e.t.c., så att inte problem uppstår vid eventuell osämja. I kompanjonavtalet kan man till exempel reglera vinsten och avtala om vad som händer när en delägare vill sluta.

Att ha anställda i sitt bolag gällande aktiebolag och handelsbolag

Både handelsbolag och aktiebolag kan ha anställd personal. Den stora skillnaden är att du som arbetsgivare är personligt ansvarig för skulderna i ett handelsbolag, till skillnad från i ett aktiebolag där främst det är aktiekapitalet som riskeras. Man har vissa åtaganden mot en anställd, så om det skulle bli problem med denna kan du råka ut för personliga ekonomiska problem vid ett handelsbolag.

Så vilken bolagsform skall jag välja?

Det behöver inte vara skrivet i sten. Ett alternativ är till exempel att börja med ett handelsbolag som sedan övergår till ett aktiebolag, och att man då använder handelsbolaget som apportegendom, vilket är fullt möjligt. Så svaret är som i de flesta sammanhang, det beror på din situation i ditt val av bolagsformer.

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Betygsätt denna page