SPECIALREA! Fira 5 år med 50 % rabatt!
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
Skynda och använd ”Fira 50” i kassan

Stiftelseurkund

Vad är stiftelseurkund

Stiftelseurkund är ett protokoll som stiftarna i ett aktiebolag måste skriva och skicka in till bolagsverket. Stiftare är alla som äger en andel i ett aktiebolag. I protokollet måste det framstå hur mycket varje aktie kommer att kosta. Alla stiftares fullständiga namn, e-postadresser och personnummer för styrelseledamot, revisor och suppleant. Det ska också innehålla på vilket sätt aktierna ska betalas på.

Stiftelseurkund bolagsordning

När du anmäler din verksamhet för registrering så måste du skicka in stiftelseurkunden. Efter du och dina potentiella delägare har skrivit under stiftelseurkunden så har ni upp till sex månader på er att skicka in papperna. Efter sex månader blir protokollet ogiltigt och ni måste skriva ett nytt för att det ska bli godkänt av Bolagsverket.

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Stiftelseurkund stiftelse mall

När du startar ett aktiebolag så finns det mycket att tänka på. Det är därför viktigt att planera upp vad som ska göras och under en ungefär tidsperiod det ska göras på. Det finns flera nödvändiga avtal som många inte tänker på när dem startar ett aktiebolag. Aktieägaravtal är ett av dem viktigaste. Ett aktieägaravtal har några liknelser med stiftelseurkunden. Båda måste innehålla andelen aktier och ha med alla stiftare. Skillnaden mellan dem är att med aktieägaravtal så planerar du för företagets framtid. Till exempel om du vill sälja bolaget, men en delägare inte vill det så finns det massor av regler som hindrar dig att gå vidare. Det är otroligt viktigt att skriva ett aktieägaravtal så snabbt som möjligt när du startar upp ett aktiebolag. Annars så är risken otroligt stor att det kommer uppkomma missförstånd och tvister. Detta kommer garanterat leda till flera veckors eller månaders huvudvärk samt flera tusentals kronor i advokatkostnader.

Stiftelseurkund med apportegendom

apportegendom är andra tillgångar än pengar som man kan använda sig av helt eller delvis av för att ersätta aktiekapital vid uppstart av aktiebolag. När du startar ett aktiebolag med hjälp av apportegendom kallas det för apportbolag. Populäraste sättet med användningen av apportegendom, är att använda sitt nuvarande aktiebolag och starta ett nytt aktiebolag. Helt utan en kontantinsats! Det finns många andra tillgångar man kan ersätta aktiekapitalet med, till exempel en fastighet eller ett fordon. Du kan enbart använda dig utav egendomar som är av nytta eller kan bli av nytta till bolaget. Det är viktigt att du skriver upp att du använder dig utav en apportegendom när du startar upp ett nytt aktiebolag i stiftelseurkund.

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Betygsätt denna page