SPECIALREA! Fira 5 år med 50 % rabatt!
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
Skynda och använd ”Fira 50” i kassan

Småföretag

Vad är bästa företagsformen för småföretag

Småföretag är enligt definitionen från EU-kommissionen de som har mellan 10 och 49 anställda och vars omsättning eller balansomslutning inte överstiger 10 miljoner euro per år.
  • Mikroföretag är de som har färre än 10 anställda och högst 2 miljoner euro i årsomsättning och balansomslutning.
  • Småföretag är de som bara har 1 anställd, ägaren [2].
  • Egenanställda är de som arbetar som egenföretagare, men genom någon annans företag, dvs Egenanställningsföretag.
Ofta i vardagligt språk räknas Mikroföretag till kategorin småföretag. Definitionen ovan är från 2003. Beteckningen för småföretag är egentligen SMF, vilket innebär små och medelstora företag. Det finns flera alternativ till den bästa företagsformen, om man vill starta och driva ett småföretag.

Olika former för småföretag

Enskild firma om du har en verksamhet, benämner den och söker en så kallad F-skattsedel så har du startat en enskild firma. Det är en verksamhet där du står som ensam ägare för företaget och även är personligen ansvarig för företagets skulder. Du kan ha anställda om du anmäler dig som arbetsgivare. Inget startkapital krävs.

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Handelsbolag eller kommanditbolag bäst för småföretag

Handelsbolag eller Kommanditbolag – Drivs av minst två bolagsmän som har avtalat om att bilda bolag. Samtliga bolagsmän är solidariskt ansvariga för företagets skulder – kan inte en kollega betala sin skuld så kan du få betala den med din privatekonomi. Inget aktiekapital krävs. I ett kommanditbolag har komplementären enligt avtal obegränsat ansvar medan kollegorna, kommanditdelägare har begränsat eller inget ansvar, men inte heller då något inflytande på företagets utveckling. Fördelning av vinster, vad som händer om någon slutar etc. regleras med fördel i ett så kallat kompanjonsavtal. Båda företagsformerna kan ha anställda.

Aktiebolag – den vanligaste formen för småföretag

Här krävs ett aktiekapital på 25 000 kronor som kan utgöras av kontanter eller så kallad apportegendom. Den består av varor, maskiner eller annat som tillför värde till företaget. Denna egendom skall värderas av en revisor. Den stora fördelen med ett aktiebolag jämfört med andra företagsformer är det är en juridisk person, vilket innebär att aktieägarna till största delen inte är personligt ansvariga för eventuell skuld utan det är aktiekapitalet som påverkas. I denna företagsform skiljer man tydligt mellan privatekonomi och företagets ekonomi. Ett aktiebolag styrs av styrelsen som utses av aktieägarna på en årlig bolagsstämma. Vad skall man välja? Som alltid när det gäller företagande och besluta, så finns det inga rätt och fel utan det beror på förutsättningar. Har du ett litet enmansföretag så kanske en enskild firma är bäst, trots att du blir personligt ansvarig för skulderna. Du slipper ju startkapital. För ett litet större småföretag är det lämpligt att att starta ett aktiebolag, vilket kan vara bra om man skall anställa då en anställning medför vissa förpliktelser och kan bli dyr om något går fel. Huvudsaken är egentligen att man väljer, och inte ger upp tanken på att starta småföretag.

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Betygsätt denna page