SPECIALREA! Fira 5 år med 50 % rabatt!
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
Skynda och använd ”Fira 50” i kassan

Starta handelsbolag

Starta handelsbolag fördelarna

Starta handelsbolag är fördelaktigt då man är två eller flera personer som vill starta ett bolag. Den stora fördelen gentemot att starta ett aktiebolag är att man inte behöver ha något specifikt startkapital. I ett aktiebolag måste man ha minst 25 000 kronor kontant eller så kallad apportegendom, egendom som tillför företaget ett värde som bilar, maskiner eller varor. Observera att även handelsbolag kan fungera som apportegendom.

Starta handelsbolag checklista

För att starta ett handelsbolag ska bolagsmännen gemensamt avtala med varandra om att driva en näringsverksamhet i bolagsform. Bolagsmännen i ett handelsbolag kan vara både fysiska och juridiska personer. En juridisk person är en “låtsasperson” som har samma rättigheter som en fysisk person, till exempel att vara käranden och svaranden i domstol. Denna “låtsasperson” kan vara ett aktiebolag, en verksamhet eller en organisation. När avtalet är skrivet skickar man in en anmälan för att registrera företaget. När företagets registrerats kan man söka om F-skattsedel.

Hur ett handelsbolag fungerar när det påbörjats

Ett handelsbolags bolagsmän är solidariskt ansvariga för eventuella skulder. Det innebär att du kan få betala din kollegas skulder om inte han eller hon klarar av detta. Om företaget har en gemensam skuld måste alla betala på denna.

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Kompanjonavtal när du startar handelsbolag

Ett kompanjonavtal (aktieägaravtal) bör skrivas. I detta avtal regleras exempelvis hur vinster skall fördelas och vad som händer om någon delägare vill dra sig ur företaget. Bestämmelser i avtalet och ömsesidiga försäkringar kan bidra till att ge er som kompanjoner ett ekonomiskt skydd.

Avtalet bör tecknas i samband med när företaget bildas, då bolagsmännen fortfarande är bra kompisar och överens om det mesta. Då kan det tyckas onödigt med ett skriftligt avtal, men det är svårt att förutsäga vad som kommer att hända på den resa som drift av ett handelsbolag innebär.

Ett företag kan ha anställda, men eftersom bolagsmännen är personligt ansvariga för eventuella skulder och att en anställning medför vissa förpliktelser, så bör en viss försiktighet antas vid anställning.

Nackdelar med att starta handelsbolag

I ett aktiebolag är inte delägarna personligt ansvariga utan det är främst aktiebolagets aktiekapital som drabbas om bolaget blir skuldsatt.

Detta innebär betydligt mindre risk för delägarna. Det kanske är en nackdel, men saknas resurser till kapitalinsats och man är två eller flera som vill påbörja den spännande färden att driva ett företag, kan det vara perfekt att starta handelsbolag.

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Ditt företag

Vet du inte vilka avtal ditt företag behöver? Hitta rätt avtal som kan skydda dig!

Betygsätt denna page